Lauvlia

Velkommen til Lauvlia

Lauvlia var hjemmet til kunstneren Theodor Kittelsen (1857-1914).

Han er en av Norges mest folkekjære kunstnere. Kittelsen er kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap. Sammen med sin familie flyttet han inn i sitt eget, nye hjem i 1899, og de bodde her i ti år. Lauvlia, ligger vakkert til ved vannet Soneren i Sigdal, med utsikt til Andersnatten, Båneberget, Eggedalsfjella og Norefjell; motiver som Th. Kittelsen brukte i mange av sine bilder.

Se film fra Lauvlia HER

Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av Lauvlia i 1995. Siden den gang har mange besøkt kunstnerhjemmet i Sigdal. Både ute og inne finnes fortsatt Th. Kittelsens egne utskjæringer og malte motiver, og hjemmet er i dag det mest personpregede minnesmerke etter vår folkekjære kunstner.

Lauvlia er åpent for omvisning i sommersesongen og har nye temautstillinger av Th. Kittelsens originalarbeider hvert år. I bryggerhuset er det museumsbutikk med salg av kunstreproduksjoner, tre-leker og produkter med Kittelsens motiver. Stabburet og hønsehuset er Barnas Hus med mange spennende aktiviteter.

Th. Kittelsen bygget Lauvlia

Th. Kittelsen kjøpte lia i 1898 og bygget hjemmet Lauvlia. Hovedhuset stod ferdig i 1899, og familien flyttet inn. Atelieret ble utformet akkurat slik Th. Kittelsen ønsket. Gjennom det store ateliervinduet kunne han se sitt «Soria Moria». Etter hvert ble det flere hus på tunet, stabbur, vedskjul, bryggerhus, fjøs, hønsehus og båthus. Lauvlia ble drevet som et småbruk med sauer og høner, to kuer og gris. Familien dyrket sine egne poteter, grønnsaker, frukt og bær. I 1899 var det fem barn i familien. Barneflokken vokste mens de bodde i Lauvlia, det ble født to sønner og en datter. Den store familien opplevde her sine lykkeligste år, og fortvilelsen var stor da de måtte selge stedet i 1909. Den som sørget mest, var nok Th. Kittelsen selv.

Lauvlia i dag

Alle husene, bortsett fra fjøset, står som de gjorde i familien Kittelsens tid. Du vil fornemme atmosfæren og stemningen fra gamle dager når du kommer inn på tunet. Guiden som tar deg med på en omvisning i hovedhuset, vil la deg bli nærmere kjent med Th. Kittelsen som kunstner og som menneske.

Barnas hus

Ved stabburet, som er Barnas hus, står staffeli, pensler og farger klare til bruk. Her kan barna la seg inspirere av de samme motivene som Th. Kittelsen malte etter. Og i det gamle hønsehuset er det klart for å bygge sin egen båt eller lage andre treleker.