Theodor Kittelsen

1857 - 1914

Om Theodor Kittelsen (1857-1914)

Theodor utenfor atelierinngang, kopi

Theodor Severin Kittelsen ble født i Kragerø i 1857. 17 år gammel begynte han ved Wilhelm von Hannos tegneskole i Christiania. Han studerte senere i Paris og Munchen. 30 år gammel (1887) vendte han hjem til Norge for godt, for så å tilbringe de to neste årene i Lofoten.

I 1889 møtte han sitt livs kjærlighet, Inga Dahl fra Drøbak. De giftet seg samme år og fikk, i løpet av 20 år, ni barn. Deres forhold var meget spesielt, preget av gjensidig kjærlighet og respekt. Ved siden av kunsten, var Inga det viktigste i Th. Kittelsens liv, og hun ble av mange karakterisert som den fødte kunstnerkone.

Tiden i Lauvlia var lykkelige år for familien, og for Th. Kittelsen som kunstner var disse ti årene hans mest produktive periode. Bl.a. ble seriene «Soria Moria Slot» og «Tirilil Tove» til her. Naturen i Sigdal ga inspirasjon til hans kjente og kjære lyriske naturskildringer, både sommer og vinter.

Th. Kittelsen er en av Norges mest folkekjære kunstnere, kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap.
Da han i 1881 ble kontaktet av P. Chr. Asbjørnsen, der han ble bedt om å illustrere ”Fiskesønnene” skulle dette markere et skille for ham. Dette samarbeidet skulle komme til å vare så lenge som 29 år, helt til 1910. Samarbeidet med Asbjørnsen og Moe, bør i en viss grad tilskrives Erik Werenskiold, da det var han som anbefalte Kittelsen. I et brev til Asbjørnsen skrev han: ” Han er kvik i oppfatning og har en vild, eiendomlig, opfindsom fantasi”.

Werenskiold og Kittelsen arbeidet godt sammen, selv om de hadde forskjellig stil, og illustrerte flere bind i ”Eventyrbøker for børn” (1883).

Th. Kittelsen _ familien

Forfatteren Kittelsen

Th. Kittelsen var også forfatter. Hans tekster til bl.a. «Svartedauen» og «Fra Lofoten» er gode eksempler på dette. I 1911 kom hans selvbiografi «Folk og Trold» og året etter «Løgn og forbandet Digt».

I tillegg skrev og/eller illustrerte han en rekke bøker bl.a. :

«Livet i de små forhold» (I fra 1889 og II fra 1890)
«Sannferdige skrøner» fra 1891
«Nye Sannferdige skrøner» fra 1894
«Glemmebogen» fra 1892
«Troldskap» fra 1892[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]